Als verzekeringsadviseur kom ik vaak bij bedrijven die actief zijn in de Technologiesector, waarbij het aansprakelijkheidsrisico steevast een complex doch belangrijk onderwerp is.
Vaak verkopen, ontwikkelen en/of produceren zij elektronische producten en software (al dan niet ‘embedded’ in de componenten) die in allerlei toepassingen over de hele wereld gebruikt kunnen worden, soms zijn het zelfs toepassingen die zo nieuw zijn dat er helemaal geen referentiekader is ten aanzien van het risico, elk bedrijf is uniek dus er zal altijd eerst een goede inventarisatie gedaan moeten worden, echter komen een aantal zaken, met betrekking tot aansprakelijkheid, altijd om de hoek kijken en helaas merk ik dat het vaak niet goed geregeld is.
Verzekerde hoedanigheid
Dit lijkt vanzelfsprekend, maar ik kom vaak tegen dat de feitelijke werkzaamheden van het bedrijf niet overeenkomen met de verzekerde hoedanigheid. Dit is bij een schade wel het kader waar een verzekeraar naar kijkt.
Producent of toch niet?
Waar komen de onderdelen en/of producten vandaan, komen ze van buiten de EU dan wordt het bedrijf die ze in het Europees verkeer brengt gezien als producent en neemt hij verantwoording over de producten alsof hij ze zelf heeft geproduceerd. Ook als de producten wel uit EU komen nemen is het raadzaam om productaansprakelijkheid mee te verzekeren. Een klant kan ervoor kiezen om jou direct aansprakelijk te stellen i.p.v. de feitelijke (Europese) producent, ook kan die laatste opeens failliet zijn, waardoor jij alsnog wordt aangesproken. Daarnaast is het goed om te weten welke (inkoop)afspraken er zijn gemaakt met de leverancier, mocht het ingekochte product, gebreken vertonen of schade veroorzaken, is bijvoorbeeld regres niet uitgesloten?
‘Zware’ industrieën uitgesloten?
In welke sectoren is het bedrijf actief of worden diens producten gebruikt/toegepast? Vaak worden in de voorwaarden of clausules van diverse verzekeraars zgn. zware industrieën uitgesloten, denk daarbij aan de Petrochemische industrie, Medische sector etc. Zorg ervoor dat je dit vooraf duidelijk hebt, zodat je achteraf minder discussies hoeft te voeren als er een schade is.
Vrijheid van leveringsvoorwaarden, of toch niet?
Hoe ga je als bedrijf om met je leveringsvoorwaarden? Worden die wel correct ter hand gesteld? Mocht dat niet het geval zijn, of weet je het niet zeker, wat staat er dan in de clausules van je aansprakelijkheidspolis hierover? Is er een ‘verplichte hantering van de leveringsvoorwaarden’? Dan heb je mogelijk een probleem bij schade als blijkt dat jouw voorwaarden niet van toepassing zijn verklaard.
Heb je wel ‘vrijheid van leveringsvoorwaarden’, dan betekent dat ook niet automatisch dat je alles maar kan accepteren, want dan kan je (super)contractuele aansprakelijkheid aangaan die veel verder gaan dan je wettelijke aansprakelijkheid. Dus ook hier, laat je vooraf goed informeren.
Aanvullende dekkingen, wel of niet relevant?
Heb je wel eens gedacht aan aanvullende dekkingen die niet standaard zijn, maar wellicht wel cruciaal kunnen zijn voor je bedrijfscontinuïteit? Zoals, Recall, Uit- en Inbouw en Zuivere vermogensschade om er een aantal te noemen.
Nieuwe Europese richtlijn 2024/2853): EU Product Liability Directive
Wist je dat er onlangs nieuwe Europese wetgeving inzake productaansprakelijkheid in werking is getreden? Waarbij onder andere AI en software een onderdeel wordt van het begrip ‘product’, de toeleveringsketen ook aansprakelijk gesteld kan worden om een paar voorbeelden te geven. En weet je al welke gevolgen dat heeft voor jouw bedrijf? Implementatiedatum nationale wetgeving voor lidstaten is 9 december 2026. Wil je meer weten hierover dan kan ik je zonder spam een samenvatting met de kernpunten mailen of je volgt @Evaschothorst-Gransier, net zo makkelijk!
Kennismaking
Mocht je meer willen weten of twijfel je of het nu goed geregeld is wij komen uiteraard graag langs voor een vrijblijvende kennismaking, dat kan zowel op locatie als online. Heb je een vraag dan mag je mij ook altijd een bericht sturen of bellen dan probeer ik je altijd zo goed mogelijk te helpen. Naast aansprakelijkheid en andere zakelijke verzekeringen, zijn we bij Laurus Verzekeringen ook gespecialiseerd in Inkomensverzekeringen en pensioenen.
#Technologie #Aansprakelijkheid #Verzekeringen #MaatwerkVerzekerd